Naučte děti, vážit si darů přírody. Využít můžete návštěvy příbuzných na venkově. Spousta malých dětí ani neví, že ovoce a zelenina někde rostou a dají se utrhnout ze stromu, vykopat ze země a ne jen koupit v obchodě.
Citlivé vnímání pokladů přírody
Tyto zkušenosti nezažívá v současnosti každé dítě. Kde už jen dnes mají příležitost vykopávat brambory nebo mrkev, sbírat ovoce ze stromů a vařit z nich výživu nebo z pšenice sami mlít mouku? Při sklizni však děti získávají důležité smyslové zkušenosti: hrabou se v půdě jako krtek, dělají z vlhké hlíny různé stavby, při kopání narazí na bramborové hlízy, osahávajít je a navzájem porovnávají. Naučte děti citlivě vnímat poklady přírody. Pokud máte možnost, jděte k babičce na zahradu nebo ke známým a pomozte jim při sklizni. Jaké by to bylo zažít jeden-dva dny bez supermarketu? Vařte a jezte jen to, co nám vydala příroda. Pokud nemáte vlastní zahradu, jděte spolu s dětmi na tržiště. Kupte ale výlučně zeleninu a ovoce z naší oblasti (tedy žádné exotické ovoce) a povídejte dětem o tom, kde úroda rostla a dozrála. Děti by měly chápat potraviny jako něco hodnotného, a ne jako levně zakoupené zboží, jehož zbytky putují do odpadkového koše. S vlastnoručně nasbíranými nebo na tržišti pečlivě koupenými potravinami zacházejí děti - i dospělí - zpravidla pečlivěji. I to je poděkování za úrodu - tentokrát v přeneseném smyslu.
Zpracování úrody - velká zábava!
Vaše děti se budou divit, co všechno se dá připravit například z brambor a jablek. Brambory jsou skutečnými umělci proměn. Dají se vařit, péct, výborná je bramborová polévka, ale i hranolky a chipsy.
»Sladké i slané chipsy
Čipsy připravíme následovně: syrové oloupané brambory nakrájíme na struhadle na okurky na jemné plátky a usušíme v utěrce. Plátky potřeme olivovým olejem a uložíme je na vymazaný plech jeden vedle druhého. Pečeme v troubě při teplotě 220 ° C přibližně půl hodiny. Po upečení můžete chipsy trochu osolit a okořenit. A teď porovnejte domácí chipsy s těmi z obchodu. V koupených je mnohem více tuku než v domácích.
I z jablek se dají vyrobit chutné chipsy. Třeba jen očistit jablka, odstranit jádřince a nakrájet je na tenké plátky. Navléknout na tenkou šňůrku a zavěsit. Přibližně po týdnu jsou jablečné chipsy vysušené a můžete se do nich pustit.
»Jablečné pochoutky
Velmi rychlá je i příprava jablečné výživy: 2 kg očištěných jablek (oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kousky), 600 g krystalového cukru, 2 l vody - dejte uvařit. Po uvaření vodu slijte a ve vychladlé směsi uvařte 4 pudinky. Jablka rozmixujte, vše spolu smíchejte, naplňte do sklenic a vysterilizujte.
Třetí jablečnou variací je jablečná šťáva: ovoce oloupejte, zbavte jádřinců a s několika kapkami citronu dejte do odšťavňovače. Šťávu je možné zředit trochou minerálky.
Podzim nabízí různé sorty jablek. Ukažte dítěti na tržišti jejich rozmanitost. Kupte si z každého druhu pár jablíček. Doma si je můžete společně prohlédnout: Jak se liší vzhledem a chutí?
Hry s jablky a bramborami
»Jablečné závody
Dvě děti klečí vedle sebe na startovní pozici. Před každým z nich leží jedno jablko. Děti na startovací signál vyrazí, plazí se nebo čtyřech a posouvají přitom jablko postrkují hlavou dopředu. Čí jablko projde jako první přes cílovou pásku?
»Jablečné puzzle
Každý hráč dostane jedno jablko a rozkrojí ho na 5 - 7 částí. Pak se každý pokusí své jablko opět poskládat. Kdo má příliš malé ručky, může použít malou pomůcku - párátko. Kdo je hotov jako první?
»Jablka na šňůrce
Dvě jablka přivážeme stopkami na šňůrku a tu zavěsíme na zárubeň dveří. Šňůrka má být tak dlouhá, aby jablka visely ve výši tváří dětí. Oba hráči si dají ruce za záda a pokoušejí se chytit jablko ústy a ukousnout z něj. Kdo v průběhu tří minut snědl ze svého jablka víc?
»Jablečná štafeta
Hra je vhodná na narozeninovou oslavu. Vytvoří dvě družstva. Vedle každého z nich stojí prázdný koš.V cíli se nacházejí pro každý tým dva stejné koše se stejným množstvím jablek. Na startovací signál běží oba první hráči z každého družstva a velkou lžící vyberou z koše jedno jablko. Druhou ruku přitom nemohou použít. Jablko třeba přinést do prázdného koše. Kdo jablko ztratí po cestě, musí se vrátit zpět ke koši s jablky.
»Pyramida z brambor
Děti se pokoušejí postavit z brambor pyramidu. Potřebují k tomu přibližně 2 - 3 kg brambor. Na skupinovou hru potřebujeme toto množství pro 3 - 4 děti. Kdo postaví nejvyšší pyramidu, aniž by se svalila? Kdo postaví pyramidu nejrychleji? Obměnou této hry je pyramida z cibule. Jelikož je cibule hladká, potřebují děti šikovnost a trpělivost, aby se jim podařilo postavit z ní pyramidu.
»Horký brambor
Hráči jsou rozmístěni v prostoru (zahrada, louka ...). Jeden hráč má v ruce "horký" brambor. Hraje hudba a děti tančí. Dítě s bramborou podá nebo hodí brambora někomu dalšímu. Ten ho musí chytit a rychle zase někomu hodit, neboť brambora je velmi "horká". Pokud dítě zavolá jméno a dotyčný brambora nechytí, musí jej zvednout ze země. V určitém okamžiku přestane hrát hudba. Dítě, které má právě brambora v ruce, se "popálilo" a vypadává ze hry.
»Slupka z brambor (pro starší děti)
Komu se podaří při škrábání brambor vyrobit nejdelší slupku?
Od obilí ke chlebu
Ani souvislost mezi obilím na poli a každodenním chlebem není jasná všem dětem. Jděte s dětmi na procházku po polích. Podívejte si spolu různé druhy obilí: žito, pšenici, ječmen, oves a kukuřici. Čím se odlišují? Vyzkoušejte, zda už je zrno zralé. Jako vzpomínku z pole si můžete přinést malou kytičku z obilných klásků. Jiná možnost je jít společně na nákup do bioprodejny, kde je možné koupit i celá obilná zrna. Možná najdete u prarodičů na půdě nebo ve sklepě mlýnek na kávu nebo přímo na obilí. Nechte teď malé mlynáře, aby den za dnem sami pomleli trochu obilí. Tato činnost odebere malým silákům přebytečnou energii, klikou mlýnku mohou otáčet už i velmi malé děti. Pomleté obilí skladujte v uzavřené dóze a když ho budete mít dost, upečte spolu s dětmi malý chlebíček. Zároveň jde o poučný příklad, jak dětem vysvětlit souvislost mezi klásky obilí na poli a chlebem, který jedí k snídani.
Jak upéct chléb
Přísady na jednoduchý recept:
400 ml vody, 1 lžičku oleje, 2 lžičky sušeného droždí, 100 g hladké mouky, 400 g celozrnné mouky, 1 lžičku soli, 50 g různých semínek (len, slunečnice, sezam).
Postup: Smíchejte olej, vodu a droždí. Na teple nechte asi 30 minut odstát. Mezitím smíchejte všechny ostatní ingredience potřebné na chléb. Pak přimíchejte kvásek a dobře propracujte. Těsto přikryjte utěrkou a nechte vykynout až na dvojnásobek. Chlebové těsto vložte do olejem vymazaného a polohrubou moukou vysypaného plechu. V předehřáté troubě pečeme asi hodinu na 200 ° C.
Mnoha dětem dnes chybí elementární znalosti o událostech v přírodě
Znají sice nejnovější počítačové programy, umí ovládat DVD přehrávač a sledují, které značky oblečení jsou právě "in", ale když se jich zeptáte, odkud pocházejí jablka, která máte v kuchyni, kde rostou brambory a z čeho se vyrábí chléb, odpovědí je často dlouhé mlčení. Je úkolem nás, rodičů, příp. prarodičů ukázat dětem tajemství přírody, seznámit je s koloběhem života v ní, s poklady, které nám každoročně vydává - tak, aby na otázku, kde rostou brambory, neodpověděly "na stromě". Připadá vám to k smíchu? Tak se zkuste některých mrňousů zeptat.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.