Jak je to s genem štíhlosti?

Gen štíhlosti zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Následující tvrzení zní docela zvláštně, ale potvrdili ho i vědci. U štíhlých lidí je vyšší pravděpodobnost výskytu srdečních onemocnění a cukrovky. Štíhlí lidé mají vyšší náběh na srdeční choroby či cukrovku.


Britští vědci uvedli, že gen, který lidem pomáhá ke štíhlé linii, takzvaný gen štíhlosti, souvisí i se zvýšeným rizikem onemocnění srdce a s cukrovkou 2. typu. Tou obvykle trpí lidé s nadváhou.  Tým zkoumal genetický kód více než 75 tisíc lidí. Hledali geny, které určují procentní zastoupení tuku v těle a našli gen IRS1.

Při dalším zkoumání zjistili, že jeho výskyt souvisí i s nezdravou hladinou cholesterolu a glukózy v krvi-což jsou hlavní příznaky metabolických problémů, jako jsou onemocnění srdce či cukrovka. Zjistili, že gen působí na snižování množství tuku pod kůží, takzvaného podkožního tuku, ale ne na snižování procenta škodlivého, viscerálního tuku, který obklopuje orgány. U lidí s genem IRS1 je uchovávání podkožního tuky nižší, protože se ukládá v jiných částech těla, kde představuje vyšší riziko pro funkci orgánů. Štíhlí lidé jsou však přesto obecně zdravější než ti, kteří mají nadváhu nebo jsou obézní. Gen je ale jen jedním z faktorů určujících riziko metabolických onemocnění. Mezi další faktory patří životní styl, který zahrnuje stravování, cvičení, udržování zdravé hmotnosti či nekouření.
Nejvíce lidí ročně zemře právě na onemocnění srdce. Podle Světové zdravotnické organizace je to v průměru 17,1 milionu lidí. Podobně je to i s cukrovkou. Zatímco v roce 1980 trpělo onemocněním 347milionů lidí, dnes je toto číslo dvojnásobně vyšší.

Autor: Lenka Kostková