Červená řepa je tou pravou potravinou pro období, kdy je naše tělo vystaveno působení různých bacilů, virů či infekcí. Obsahuje vysoké množství vitamínů, zejména skupiny B a C, které mají schopnost bojovat proti infekcím a snižovat riziko jejich vzniku. Z tohoto důvodu je nejlepší konzumovat řepu v syrovém stavu, kdy je přísun vitamínů nejvyšší a tím i nejúčinnější. Kromě toho červená řepa obsahuje i železo, jehož nedostatek způsobuje anémii, čili chudokrevnost. Železo příznivě ovlivňuje činnost cév a celého kardiovaskulárního systému.
Červenou řepu by měli do svého jídelníčku zahrnout i sportovci, kterým dodá potřebnou energii a vitalitu. Budoucí maminky by ji měly konzumovat, neboť napomáhá správnému vývoji plodu a dodává mu potřebné živiny. Pozitivně ovlivňuje i plodnost, proto pokud se chystáte zplodit potomka, červená řepa by na vašem talíři rozhodně chybět neměla. Ocení ji i ženy, protože je přírodním zkrášlujícím prostředkem. Díky ní bude naše pleť působit zdravě a svěže, a pevnost dodá i vlasům a nehtům.
Pokud vám červená řepa nechutná a vzbouřili jste se proti ní už na základní škole, kdy byla součástí téměř každého oběda ve školní jídelně, zkuste jinou variantu. Pijte řepovou šťávu, kterou si můžete smíchat s mrkvovou či celerovou šťávou. Pozor však na vypité množství více než 100 ml může zejména u začátečníků způsobit nevolnost a závratě. Nic to však nemění na věci, že šťáva z čerstvé červené řepy je nejúčinnějším přírodním antioxidantem, díky kterému se naše tělo zbaví škodlivých a odpadních látek a ozdraví tak celý organismus.
Výborným přírodním prostředkem, jak posílit imunitu je česnek . Věděli to už naše babičky, které měly před zimou v komoře uskladněné bohaté zásoby tohoto všeléku. Česnek má antibakteriální účinek a již po staletí se používá jako prostředek proti rýmě, kašli, bolestem v krku či dechovým obtížím. Kromě toho, že obsahuje vitamíny A, B1, B2 a C také pomáhá snižovat cholesterol i krevní tlak. Abychom byli zdraví a fit, je třeba denně zkonzumovat jeden až dva stroužky česneku. Při kašli a bolestech v krku je vhodné přidávat česnek do kloktadla i do čaje. I když typický česnekový zápach nám nemusí být příjemný, jeho pozitivní účinky na naši imunitu stojí za to odpor z vůně či chutě česneku překonat.
Vyrobte si česnekovou šťávu přímo doma. Posekejte několik stroužků česneku, zalijte je medem a nechte 2-3 hodiny odstát. Vyextrahovanou šťávu pijte po lžičkách během celého dne. Bolest v krku a kašel ustoupí.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.