Jak na posilovače imunity? Část I.

Opět je tu období virových onemocnění, kdy je třeba nastartovat imunitu a bránit se vůči bacilům všemi možnými prostředky. Pomozme tělu a konzumujme potraviny, které nám nejen dodají vitamíny, ale posílí i naši obranyschopnost. Které to jsou?

Červená řepa

Červená řepa je tou pravou potravinou pro období, kdy je naše tělo vystaveno působení různých bacilů, virů či infekcí. Obsahuje vysoké množství vitamínů, zejména skupiny B a C, které mají schopnost bojovat proti infekcím a snižovat riziko jejich vzniku. Z tohoto důvodu je nejlepší konzumovat řepu v syrovém stavu, kdy je přísun vitamínů nejvyšší a tím i nejúčinnější. Kromě toho červená řepa obsahuje i železo, jehož nedostatek způsobuje anémii, čili chudokrevnost. Železo příznivě ovlivňuje činnost cév a celého kardiovaskulárního systému.
Červenou řepu by měli do svého jídelníčku zahrnout i sportovci, kterým dodá potřebnou energii a vitalitu. Budoucí maminky by ji měly konzumovat, neboť napomáhá správnému vývoji plodu a dodává mu potřebné živiny. Pozitivně ovlivňuje i plodnost, proto pokud se chystáte zplodit potomka, červená řepa by na vašem talíři rozhodně chybět neměla. Ocení ji i ženy, protože je přírodním zkrášlujícím prostředkem. Díky ní bude naše pleť působit zdravě a svěže, a pevnost dodá i vlasům a nehtům.

Šťáva z červené řepy

Pokud vám červená řepa nechutná a vzbouřili jste se proti ní už na základní škole, kdy byla součástí téměř každého oběda ve školní jídelně, zkuste jinou variantu. Pijte řepovou šťávu, kterou si můžete smíchat s mrkvovou či celerovou šťávou. Pozor však na vypité množství více než 100 ml může zejména u začátečníků způsobit nevolnost a závratě. Nic to však nemění na věci, že šťáva z čerstvé červené řepy je nejúčinnějším přírodním antioxidantem, díky kterému se naše tělo zbaví škodlivých a odpadních látek a ozdraví tak celý organismus.

Česnek

Výborným přírodním prostředkem, jak posílit imunitu je česnek . Věděli to už naše babičky, které měly před zimou v komoře uskladněné bohaté zásoby tohoto všeléku. Česnek má antibakteriální účinek a již po staletí se používá jako prostředek proti rýmě, kašli, bolestem v krku či dechovým obtížím. Kromě toho, že obsahuje vitamíny A, B1, B2 a C také pomáhá snižovat cholesterol i krevní tlak. Abychom byli zdraví a fit, je třeba denně zkonzumovat jeden až dva stroužky česneku. Při kašli a bolestech v krku je vhodné přidávat česnek do kloktadla i do čaje. I když typický česnekový zápach nám nemusí být příjemný, jeho pozitivní účinky na naši imunitu stojí za to odpor z vůně či chutě česneku překonat.
Vyrobte si česnekovou šťávu přímo doma. Posekejte několik stroužků česneku, zalijte je medem a nechte 2-3 hodiny odstát. Vyextrahovanou šťávu pijte po lžičkách během celého dne. Bolest v krku a kašel ustoupí.

Autor: Martina Dvořáková