Jak neznáme vitamíny

Poradí si s rakovinou, depresí, se stresem či s vypadávajícími vlasy. Vy je ještě neužíváte? Opravdu je současná strava tak chudá na vitamíny, že se musíme dopovat těmi umělými s podivuhodnými názvy?

Vitamín B17, laetril

Údajně proti rakovině Považují ho za vitamín třetího tisíciletí, bombardující rakovinné buňky. Jeho historie se začíná psát v roce 1870, kdy byl z pecek meruněk izolovaný amygdalin. Tvoří ho dvě molekuly glukózy, jedna molekula kyanidu a jedna benzaldehydu. Jinak velmi prudké jedy jsou v této kombinaci zdraví neškodné. Tak to uvádějí fanoušci vitaminu B17. Jeho protirakovinný účinek vysvětlují tím, že zhoubné buňky využívají jako základní zdroj energie glukózu. B17 jim ji dá, ale spolu s ní i kyanid a benzaldehyd, které škodlivé buňky zabijí.
Odborník tvrdí:
Především B17 nepatří do skupiny vitaminů. Jeho správný název zní laetril. Jde o synteticky vyrobenou látku, podobnou přírodnímu amygdalinu. O jeho pozitivních účincích se nyní hodně píše, ale bohužel většinou nepravdy. Pseudovědci z učebnic popisují různé biochemické postupy, aby to znělo důvěryhodně. Z hořkého jadérka meruňky se může vlivem kyseliny chlorovodíkové v žaludeční šťávě z amygdalinu uvolnit kyanovodík a ten je vysoce jedovatý! Varuje odborník, který je skeptický i vůči tvrzením, že laetril ničí rakovinné buňky. Vědecky se nepotvrdil jeho pozitivní účinek při léčbě rakoviny. Zaráží i výsledek jednoho pokusu. Ze 175 pacientů léčených laetrilem po desetiměsíční terapii se pouze u jednoho zpomalil růst rakovinných buněk. Za sedm měsíců byl na tom stejně jako ostatní.

Vitamin B8, inositol

Prý ho nejíme dost Je součástí buněčných membrán mozku, srdce, svalů, pohlavního ústrojí. Vyskytuje se v kostech a produkují ho i střevní bakterie. Povzbuzuje mozkovou aktivitu, ničí škodlivé volné radikály, snižuje hladinu špatného cholesterolu a posiluje imunitu. Podle doporučení je přímo povinné užívat jej při cukrovce, neboť oddálí obávané poškození nervů. Od konzumace inositolu prý můžete očekávat i zlepšený metabolismus tuků, konec depresí a nespavosti. Jeho zásluhou vám povyrostou vlasy a přestanou vypadávat. Inositol se označuje také jako vitamín chránící před propuknutím Alzheimerovy choroby. Má prsty i v lepším vstřebávání vitamínu E. Jedna ze studií dokonce tvrdí, že užívat jej znamená postarat se o prevenci rakoviny prsu a prostaty. Vyskytuje se ve stravě. Přesto mnozí prodejci výživových doplňků tvrdí, že ho nikdy nedokážete přijmout v pokrmech dostatek - šest set až dva tisíce mikrogramů denně, nejlépe v kombinaci s lecitinem. Straší vás vypadáváním vlasů, vysokým krevním tlakem a smrtelnou hladinou špatného cholesterolu. V ohrožení jsou především vyznavači kávy a ti, co mají rádi alkohol.
Odborník tvrdí:
Inositol je užitečná a potřebná látka. Mírní i nežádoucí účinky chemoterapie a ozařování. Určitě však není nutné pořizovat si výživové doplňky s jeho obsahem. Tělu stačí to, co sníte v sóji, ovoci, celozrnném pečivu, mase, mléce, luštěninách či kvasnicích.

Kyselina orotová

Prý zpomalí stárnutí a povzbudí paměť
Nazývají ji i vitamín B13. Denně jí potřebujete tři mikrogramy. Spolupůsobí při metabolismu kyseliny listové a vitaminu B12. Je nepřítelem poruch jater, brzkého stárnutí a prospívá při léčbě roztroušené sklerózy. To však není všechno. Povzbuzuje paměť, uvolňuje napětí a úzkost. Kyselina orotová zvyšuje i vstřebávání hořčíku z trávicího traktu a jeho průnik do buněk. Opravdu si ji třeba obstarat?
Odborník tvrdí:
Dostatečný přívod této prospěšné látky vám obstará pestrá strava. Kyselina orotová do skupiny vitaminů určitě nepatří, protože je produktem střevní flóry. Najdete ji v kořenové zelenině, v ovčím mléce či v syrovátce.

Kyselina pangamová

Protistresová "bomba" Vitamin B15, jak se také nazývá, pomáhá při celém spektru obtíží včetně onemocnění srdce, stárnutí a rakoviny. Jeho druhý název zní antistresový vitamín. Bojuje proti vyšším hladinám cholesterolu, nekamarádí se s aterosklerózou a pomáhá srdci po překonání infarktu. Zlepšuje i sportovní výkony, pomáhá při vyplavování škodlivin z těla a prodlužuje životnost buněk. K nejbohatším přirozeným zdrojům patří neloupaná rýže, mouka, sezamová a dýňová semena, kvasnice a otruby. Pokud vás často trápí únava a bolesti hlavy, zřejmě trpíte nedostatkem této živiny.
Odborník tvrdí:
Pokud se však pestře stravujete, v těle jí máte dostatek. Kyselina pangamová nebo pangamát se nesprávně označuje jako vitamin B15. Je považována za látku, která pomáhá při různých potížích včetně onemocnění srdce, stárnutí a rakoviny. Klinické studie však není možné realizovat, dokud se neobjeví chemická identita pangamátu.

Vitamín U

Ničí vředy, ale ...Pokud máte žaludeční nebo střevní vředy, dopujte se vitamínem U a zakrátko máte po problémech. Tak znějí reklamní slogany a lékárny nabízejí i 60kapslové balení pro lidi, kteří na podzim a jaro pociťují typické bolesti před jídlem nebo po něm.
Odborník tvrdí:
Vsaďte raději na syrové zelí. O jeho pozitivním účinku při léčení žaludečních vředů se ví odedávna. Oficiální potvrzení přišlo po objevu protivředového faktoru v polovině minulého století. Teprve tehdy se zkoumáním této zeleniny začal zabývat i odborný svět a zjistilo se, že obsahuje látku, která celí vředy. V roce 1952 stovka pacientů denně popíjela čtyři skleničky šťávy ze syrového zelí. Výsledky byly více než povzbuzující. Po třítýdenní kúře vředy a bolesti zmizely. Odborný svět však tento protivředový faktor za vitamín nepokládá. Jde o derivát aminokyseliny methioninu. Oficiálně se nazývá S-metylmetionin a syntetizuje se v různých rostlinách. Do boje nastupuje při poranění. Urychlí hojení. Žaludeční vředy vykazují podobné histologické vlastnosti jako kožní rány, proto je tento protivředový faktor účinný i v jejich případě. Potvrdil to výzkum na zvířatech. Tato látka se vyskytuje nejen ve všech zeleninách z čeledi brukvovitých, ale i v rajčatech a v paprice.

Tip zdraví

Zelí je skutečně vynikající a nesmírně zdravá zelenina. I kvašená, pokud není pasterizovaná. Je skvělým zdrojem vitamínu C. Obsahuje také izotiokyanáty, které se žvýkáním uvolňují a fungují jako dokonalé antioxidanty.
Umělé nepotřebujete
➤ Jezte pět-až sedmkrát denně zeleninu i ovoce.
➤ Výživové doplňky jsou potřebné jen během nemoci, při zvýšené fyzické námaze, při zjištěném deficitu některého vitaminu, a pokud nemáte možnost se stravovat doporučeným způsobem.
➤ Nekuřte, pravidelně cvičte minimálně čtyřicet minut denně.
➤ Alespoň třikrát týdně si dejte ryby, omezte červené maso, nejzdravější je králičí a krůtí.
➤ Pijte zelený čaj a dostatek tekutin. Stačí i odstátá voda z vodovodu, rajčatový džus, večer si můžete dát dva decilitry červeného vína, nepijte však ostrý alkohol.
➤ Jezte česnek, cibuli a pravidelně rostliny jako květák, růžičková kapusta, brokolici či zelí.
➤ Konzumujte denně tři až čtyři vlašské ořechy, mandle, kousek 85procentní čokolády, slunečnicová a dýňová semena.
➤ Používejte olivový olej, malé množství dýňového nebo lněného oleje.
➤ Jezte tvaroh, sýry a jogurty.

Kyselina listová je povinna zejména po antikoncepci

Jde o vitamin B9 a je známo, že pokud plánujete těhotenství, měly byste ho užívat hojně ve stravě nebo ve formě tablet. Optimálním obdobím je měsíc před početím a celý první trimestr. Potomka v bříšku uchrání před vrozenými vývojovými defekty, hlavně před rozštěpem neurální trubice a vážným poškozením mozku a míchy. Deficit kyseliny listové s sebou přináší i riziko předčasného porodu, vrozených defektů srdce, močového měchýře, končetin a rozštěpy rtů či patra. Studie potvrdily, že její užívání snižuje riziko defektů neurální trubice až o sedmdesát procent. V posledních letech se v souvislosti s kyselinou listovou dává do pozornosti i její nedostatek v krvi vlivem užívání hormonální antikoncepce. Ta totiž snižuje hladiny některých vitaminů skupiny B, také vitamínu C a E. Prokázalo se, že hlavně deficit B6, B12 a kyseliny listové se projevuje zvýšením hladiny homocysteinu. To je spojeno se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob. Více homocysteinu v krvi může způsobit i nesprávný vývoj plodu, převážně poškození nervové soustavy, potraty a anencefalus, tedy stav, kdy se dítě rodí s chybějící částí lebeční klenby a bez velké části mozku. Nepřežije. Nizozemská studie o ženách, které porodily dítě s vadným utvářením nervové soustavy, zjistila, že až třetina z nich měla patologicky zvýšené hodnoty homocysteinu. 
Pozor!
Přestože se kyselina listová vyskytuje zejména v zelené zelenině, póru, rajčatech, ředkvičkách, ve fazolích, v obilných klíčcích, pomerančích, borůvkách, banánech a mase, často se stává, že jí v těle máme málo. Kromě antikoncepce ji ničí alkohol, léky proti křečím,
sulfonamidy, antiepileptika či antituberkulotika, ale i přílišné dávky vitaminu C nebo život ve velkých a znečištěných městech. Zhoubný vliv na ni má i působení světla a teplotní extrémy. Pokud můžete, konzumujte čerstvé potraviny, vitamínu neprospívá dlouhé skladování v ledničce. Absence se může projevit únavou, vypadáváním vlasů a anémií. Doporučené denní dávky kyseliny listové se pohybují od 400 do 600 mikrogramů. V období plánování těhotenství a v prvních třech měsících tyto dávky můžete zvýšit až na 800 mikrogramů.

Vitamin D pouze pod lékařským dohledem

Říká se, že těhotné by měly přijímat rybí olej, aby si do těla přivedly dostatek vitaminu D a omega-3 nenasycených mastných kyselin. Jen tak prý předejdou hyperaktivitě a jiným mozkovým dysfunkcím dítěte či křivici. Zvýší IQ dítěte, sníží riziko císařského řezu a cukrovky. Kdysi byl vitamín D výhradně na předpis, dnes ho dostanete i bez něj. Včetně rybího oleje, protože volně prodejné výrobky mají bezpečné množství tohoto vitaminu. Vyšší dávky se z těla nevyloučí močí, ale hromadí se v těle. Mají tento vitamin těhotné užívat ve formě volně prodejných léků? Ne! Vitamin D je důležitý při regulaci metabolismu vápníku a fosforu, těhotným se však podává jen v nezbytných případech. Nebezpečná je nízká hladina v krvi, ale v případě budoucích maminek je riziková i vysoká dávka. Málo déčka vede k těhotenským křečím v lýtkách, ke křivici novorozence. Vyšší dávky mají na svědomí zvýšenou hladinu vápníku v krvi, která způsobí poruchy srdečního rytmu, nevolnost, zvracení, poruchy vědomí až tvorbu ledvinových kamenů. Zvýšený přívod tohoto vitaminu může zapříčinit ukládání vápníku v různých tkáních vyvíjejícího se plodu. V prvním trimestru mají budoucí maminky povolených maximálně 5 mikrogramů denně, které vám dá dvě stě gramů ryby, tři vejce či sto gramů avokáda.
Pozor!
Vitamin D má dvě podoby - D2, odvozený z rostlin a v lidském těle se netvoří, a D3, který se vyskytuje v rybím tuku a rybách, ve vaječném žloutku a v mléce. Vzniká také v kůži působením ultrafialového záření. Aby se vám vytvořil v dostatečném množství, nesluňte se, ale projděte v tričku s krátkými rukávy. Stačí 20 minut.

Vitaminu A máte po antikoncepci příliš

Pokud otěhotníte, zřejmě víte, že s vitamínem A byste neměly koketovat. Přílišné dávky ohrožují zdravý vývoj dítěte. Těhotné ženy v prvním trimestru nesmí překročit denní dávku áčka, což znamená tři miligramy denně. Takovým množstvím disponuje například konzerva sardinek. Přebytek vitaminu A v játrech matky může mít za následek defekt neurální trubice. Způsobuje i rozštěp patra nebo rtů dítěte. To však neznamená, že ze svého jídelníčku musíte vyškrtnout tento užitečný vitamín. Je nezbytný pro udržení struktury a funkce epitelových a žlázových útvarů, na činnost sítnice a růst. Příznivě ovlivňuje játra a hraje důležitou roli při uhnízdění embrya. Výrazný nedostatek vitaminu A může zavinit spontánní potrat, vývojové vady plodu a předčasný porod. Minimální denní množství vitaminu A je 0,77 mg. Sledováním žen užívajících hormonální antikoncepci se zjistilo, že po jejím vysazení je hladina vitamínu A v krvi velmi vysoká. Proto se vyplatí s těhotenstvím počkat půl roku.

Autor: Martina Dvořáková