Údajně proti rakovině Považují ho za vitamín třetího tisíciletí, bombardující rakovinné buňky. Jeho historie se začíná psát v roce 1870, kdy byl z pecek meruněk izolovaný amygdalin. Tvoří ho dvě molekuly glukózy, jedna molekula kyanidu a jedna benzaldehydu. Jinak velmi prudké jedy jsou v této kombinaci zdraví neškodné. Tak to uvádějí fanoušci vitaminu B17. Jeho protirakovinný účinek vysvětlují tím, že zhoubné buňky využívají jako základní zdroj energie glukózu. B17 jim ji dá, ale spolu s ní i kyanid a benzaldehyd, které škodlivé buňky zabijí.
Odborník tvrdí:
Především B17 nepatří do skupiny vitaminů. Jeho správný název zní laetril. Jde o synteticky vyrobenou látku, podobnou přírodnímu amygdalinu. O jeho pozitivních účincích se nyní hodně píše, ale bohužel většinou nepravdy. Pseudovědci z učebnic popisují různé biochemické postupy, aby to znělo důvěryhodně. Z hořkého jadérka meruňky se může vlivem kyseliny chlorovodíkové v žaludeční šťávě z amygdalinu uvolnit kyanovodík a ten je vysoce jedovatý! Varuje odborník, který je skeptický i vůči tvrzením, že laetril ničí rakovinné buňky. Vědecky se nepotvrdil jeho pozitivní účinek při léčbě rakoviny. Zaráží i výsledek jednoho pokusu. Ze 175 pacientů léčených laetrilem po desetiměsíční terapii se pouze u jednoho zpomalil růst rakovinných buněk. Za sedm měsíců byl na tom stejně jako ostatní.
Prý ho nejíme dost Je součástí buněčných membrán mozku, srdce, svalů, pohlavního ústrojí. Vyskytuje se v kostech a produkují ho i střevní bakterie. Povzbuzuje mozkovou aktivitu, ničí škodlivé volné radikály, snižuje hladinu špatného cholesterolu a posiluje imunitu. Podle doporučení je přímo povinné užívat jej při cukrovce, neboť oddálí obávané poškození nervů. Od konzumace inositolu prý můžete očekávat i zlepšený metabolismus tuků, konec depresí a nespavosti. Jeho zásluhou vám povyrostou vlasy a přestanou vypadávat. Inositol se označuje také jako vitamín chránící před propuknutím Alzheimerovy choroby. Má prsty i v lepším vstřebávání vitamínu E. Jedna ze studií dokonce tvrdí, že užívat jej znamená postarat se o prevenci rakoviny prsu a prostaty. Vyskytuje se ve stravě. Přesto mnozí prodejci výživových doplňků tvrdí, že ho nikdy nedokážete přijmout v pokrmech dostatek - šest set až dva tisíce mikrogramů denně, nejlépe v kombinaci s lecitinem. Straší vás vypadáváním vlasů, vysokým krevním tlakem a smrtelnou hladinou špatného cholesterolu. V ohrožení jsou především vyznavači kávy a ti, co mají rádi alkohol.
Odborník tvrdí:
Inositol je užitečná a potřebná látka. Mírní i nežádoucí účinky chemoterapie a ozařování. Určitě však není nutné pořizovat si výživové doplňky s jeho obsahem. Tělu stačí to, co sníte v sóji, ovoci, celozrnném pečivu, mase, mléce, luštěninách či kvasnicích.
Prý zpomalí stárnutí a povzbudí paměť
Nazývají ji i vitamín B13. Denně jí potřebujete tři mikrogramy. Spolupůsobí při metabolismu kyseliny listové a vitaminu B12. Je nepřítelem poruch jater, brzkého stárnutí a prospívá při léčbě roztroušené sklerózy. To však není všechno. Povzbuzuje paměť, uvolňuje napětí a úzkost. Kyselina orotová zvyšuje i vstřebávání hořčíku z trávicího traktu a jeho průnik do buněk. Opravdu si ji třeba obstarat?
Odborník tvrdí:
Dostatečný přívod této prospěšné látky vám obstará pestrá strava. Kyselina orotová do skupiny vitaminů určitě nepatří, protože je produktem střevní flóry. Najdete ji v kořenové zelenině, v ovčím mléce či v syrovátce.
Protistresová "bomba" Vitamin B15, jak se také nazývá, pomáhá při celém spektru obtíží včetně onemocnění srdce, stárnutí a rakoviny. Jeho druhý název zní antistresový vitamín. Bojuje proti vyšším hladinám cholesterolu, nekamarádí se s aterosklerózou a pomáhá srdci po překonání infarktu. Zlepšuje i sportovní výkony, pomáhá při vyplavování škodlivin z těla a prodlužuje životnost buněk. K nejbohatším přirozeným zdrojům patří neloupaná rýže, mouka, sezamová a dýňová semena, kvasnice a otruby. Pokud vás často trápí únava a bolesti hlavy, zřejmě trpíte nedostatkem této živiny.
Odborník tvrdí:
Pokud se však pestře stravujete, v těle jí máte dostatek. Kyselina pangamová nebo pangamát se nesprávně označuje jako vitamin B15. Je považována za látku, která pomáhá při různých potížích včetně onemocnění srdce, stárnutí a rakoviny. Klinické studie však není možné realizovat, dokud se neobjeví chemická identita pangamátu.
Ničí vředy, ale ...Pokud máte žaludeční nebo střevní vředy, dopujte se vitamínem U a zakrátko máte po problémech. Tak znějí reklamní slogany a lékárny nabízejí i 60kapslové balení pro lidi, kteří na podzim a jaro pociťují typické bolesti před jídlem nebo po něm.
Odborník tvrdí:
Vsaďte raději na syrové zelí. O jeho pozitivním účinku při léčení žaludečních vředů se ví odedávna. Oficiální potvrzení přišlo po objevu protivředového faktoru v polovině minulého století. Teprve tehdy se zkoumáním této zeleniny začal zabývat i odborný svět a zjistilo se, že obsahuje látku, která celí vředy. V roce 1952 stovka pacientů denně popíjela čtyři skleničky šťávy ze syrového zelí. Výsledky byly více než povzbuzující. Po třítýdenní kúře vředy a bolesti zmizely. Odborný svět však tento protivředový faktor za vitamín nepokládá. Jde o derivát aminokyseliny methioninu. Oficiálně se nazývá S-metylmetionin a syntetizuje se v různých rostlinách. Do boje nastupuje při poranění. Urychlí hojení. Žaludeční vředy vykazují podobné histologické vlastnosti jako kožní rány, proto je tento protivředový faktor účinný i v jejich případě. Potvrdil to výzkum na zvířatech. Tato látka se vyskytuje nejen ve všech zeleninách z čeledi brukvovitých, ale i v rajčatech a v paprice.
Zelí je skutečně vynikající a nesmírně zdravá zelenina. I kvašená, pokud není pasterizovaná. Je skvělým zdrojem vitamínu C. Obsahuje také izotiokyanáty, které se žvýkáním uvolňují a fungují jako dokonalé antioxidanty.
Umělé nepotřebujete
➤ Jezte pět-až sedmkrát denně zeleninu i ovoce.
➤ Výživové doplňky jsou potřebné jen během nemoci, při zvýšené fyzické námaze, při zjištěném deficitu některého vitaminu, a pokud nemáte možnost se stravovat doporučeným způsobem.
➤ Nekuřte, pravidelně cvičte minimálně čtyřicet minut denně.
➤ Alespoň třikrát týdně si dejte ryby, omezte červené maso, nejzdravější je králičí a krůtí.
➤ Pijte zelený čaj a dostatek tekutin. Stačí i odstátá voda z vodovodu, rajčatový džus, večer si můžete dát dva decilitry červeného vína, nepijte však ostrý alkohol.
➤ Jezte česnek, cibuli a pravidelně rostliny jako květák, růžičková kapusta, brokolici či zelí.
➤ Konzumujte denně tři až čtyři vlašské ořechy, mandle, kousek 85procentní čokolády, slunečnicová a dýňová semena.
➤ Používejte olivový olej, malé množství dýňového nebo lněného oleje.
➤ Jezte tvaroh, sýry a jogurty.
Jde o vitamin B9 a je známo, že pokud plánujete těhotenství, měly byste ho užívat hojně ve stravě nebo ve formě tablet. Optimálním obdobím je měsíc před početím a celý první trimestr. Potomka v bříšku uchrání před vrozenými vývojovými defekty, hlavně před rozštěpem neurální trubice a vážným poškozením mozku a míchy. Deficit kyseliny listové s sebou přináší i riziko předčasného porodu, vrozených defektů srdce, močového měchýře, končetin a rozštěpy rtů či patra. Studie potvrdily, že její užívání snižuje riziko defektů neurální trubice až o sedmdesát procent. V posledních letech se v souvislosti s kyselinou listovou dává do pozornosti i její nedostatek v krvi vlivem užívání hormonální antikoncepce. Ta totiž snižuje hladiny některých vitaminů skupiny B, také vitamínu C a E. Prokázalo se, že hlavně deficit B6, B12 a kyseliny listové se projevuje zvýšením hladiny homocysteinu. To je spojeno se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob. Více homocysteinu v krvi může způsobit i nesprávný vývoj plodu, převážně poškození nervové soustavy, potraty a anencefalus, tedy stav, kdy se dítě rodí s chybějící částí lebeční klenby a bez velké části mozku. Nepřežije. Nizozemská studie o ženách, které porodily dítě s vadným utvářením nervové soustavy, zjistila, že až třetina z nich měla patologicky zvýšené hodnoty homocysteinu.
Pozor!
Přestože se kyselina listová vyskytuje zejména v zelené zelenině, póru, rajčatech, ředkvičkách, ve fazolích, v obilných klíčcích, pomerančích, borůvkách, banánech a mase, často se stává, že jí v těle máme málo. Kromě antikoncepce ji ničí alkohol, léky proti křečím,
sulfonamidy, antiepileptika či antituberkulotika, ale i přílišné dávky vitaminu C nebo život ve velkých a znečištěných městech. Zhoubný vliv na ni má i působení světla a teplotní extrémy. Pokud můžete, konzumujte čerstvé potraviny, vitamínu neprospívá dlouhé skladování v ledničce. Absence se může projevit únavou, vypadáváním vlasů a anémií. Doporučené denní dávky kyseliny listové se pohybují od 400 do 600 mikrogramů. V období plánování těhotenství a v prvních třech měsících tyto dávky můžete zvýšit až na 800 mikrogramů.
Říká se, že těhotné by měly přijímat rybí olej, aby si do těla přivedly dostatek vitaminu D a omega-3 nenasycených mastných kyselin. Jen tak prý předejdou hyperaktivitě a jiným mozkovým dysfunkcím dítěte či křivici. Zvýší IQ dítěte, sníží riziko císařského řezu a cukrovky. Kdysi byl vitamín D výhradně na předpis, dnes ho dostanete i bez něj. Včetně rybího oleje, protože volně prodejné výrobky mají bezpečné množství tohoto vitaminu. Vyšší dávky se z těla nevyloučí močí, ale hromadí se v těle. Mají tento vitamin těhotné užívat ve formě volně prodejných léků? Ne! Vitamin D je důležitý při regulaci metabolismu vápníku a fosforu, těhotným se však podává jen v nezbytných případech. Nebezpečná je nízká hladina v krvi, ale v případě budoucích maminek je riziková i vysoká dávka. Málo déčka vede k těhotenským křečím v lýtkách, ke křivici novorozence. Vyšší dávky mají na svědomí zvýšenou hladinu vápníku v krvi, která způsobí poruchy srdečního rytmu, nevolnost, zvracení, poruchy vědomí až tvorbu ledvinových kamenů. Zvýšený přívod tohoto vitaminu může zapříčinit ukládání vápníku v různých tkáních vyvíjejícího se plodu. V prvním trimestru mají budoucí maminky povolených maximálně 5 mikrogramů denně, které vám dá dvě stě gramů ryby, tři vejce či sto gramů avokáda.
Pozor!
Vitamin D má dvě podoby - D2, odvozený z rostlin a v lidském těle se netvoří, a D3, který se vyskytuje v rybím tuku a rybách, ve vaječném žloutku a v mléce. Vzniká také v kůži působením ultrafialového záření. Aby se vám vytvořil v dostatečném množství, nesluňte se, ale projděte v tričku s krátkými rukávy. Stačí 20 minut.
Pokud otěhotníte, zřejmě víte, že s vitamínem A byste neměly koketovat. Přílišné dávky ohrožují zdravý vývoj dítěte. Těhotné ženy v prvním trimestru nesmí překročit denní dávku áčka, což znamená tři miligramy denně. Takovým množstvím disponuje například konzerva sardinek. Přebytek vitaminu A v játrech matky může mít za následek defekt neurální trubice. Způsobuje i rozštěp patra nebo rtů dítěte. To však neznamená, že ze svého jídelníčku musíte vyškrtnout tento užitečný vitamín. Je nezbytný pro udržení struktury a funkce epitelových a žlázových útvarů, na činnost sítnice a růst. Příznivě ovlivňuje játra a hraje důležitou roli při uhnízdění embrya. Výrazný nedostatek vitaminu A může zavinit spontánní potrat, vývojové vady plodu a předčasný porod. Minimální denní množství vitaminu A je 0,77 mg. Sledováním žen užívajících hormonální antikoncepci se zjistilo, že po jejím vysazení je hladina vitamínu A v krvi velmi vysoká. Proto se vyplatí s těhotenstvím počkat půl roku.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.