Jaké jsou vitamíny pro krásu a vitalitu?

Jaká je příčina šedých vlasů a jak je možné že má někdo zářivé oči?

Příčina šedivých vlasů

Barva - jedno jestli hnědá, černá, tmavá, plavá nebo červená - se ve vlasech mnohem déle zachová a obnoví, pokud si stravu obohatíme zinkem. Tento stopový prvek bojuje ve vlasové pokožce proti obsahu mědi, která je vlastně příčinou šedivění. Pokud někdo bude měsíc konzumovat stravu neobsahující zinek, každý problém, který ho potká, ho bude stát více a více šedin, protože tehdy se z vlasů odčerpají ještě i poslední zásoby tohoto stopového prvku. Pokud se spojí nedostatek zinku s problémy, častými následky bývají slabé nervy i šedivějící a vypadávající vlasy.

Recept proti šedivění

Na pigmentaci a transport barvy jsou nezbytně potřebné vitamíny skupiny B: PABA, B6, kyselina listová a kyselina pantothenová. Ten, kdo se zcela vzdá cukru a sladkostí a sní na snídani müsli (asi jeden plný šálek) z doma pomletého obilí (např. ovsa, ječmene, rýže, pšenice nebo jejich směsi), zastaví šedivění vlasů, ba dokonce se jim může barva i navrátit .

Zářivé oči

Jsou lidé, kteří nás fascinují. Jejich charisma podmiňují i jiskřičky v očích. Jiní lidé mají naopak matný, zakalený pohled. Mají to těžké všude tam, kde je důležitý kontakt, jde o hledání partnera nebo zaměstnání. Šarm a charisma, schopnost očí oslovit leskem a ohněm jiné živé bytosti, jsou předpokladem udržení druhu. Není žádná náhoda, že právě při flirtu, tedy v určitém smyslu při prvotním stupni rozmnožování, oči svůdně září. I to je smysluplný výmysl přírody.

Zdravé jídlo - zářivé oči

Šarm a charisma můžete získat pomocí vitamínů a jiných živin: jak vyplývá z nejnovějších amerických studií, můžete se jimi patřičně "nadopovat", tedy doslova si je zajistit jídlem. Oko je více než kterýkoliv smyslový orgán protkáno zásobovacími cestičkami pro živiny. Při lehkém vzrušení sympatického nervstva vhánějí stresové hormony do očí vitamíny a jiné živiny, a tím je oživí a rozzáří.

Zářivé jiskřičky místo tupého pohledu

Tato enormní spotřeba živin dělá oko zároveň bezbranným vůči volným radikálům. Proto jsou právě sítnice a čočka mimořádně odkázány na takzvané antioxidanty. Bez těchto ochranných látek se oko dobrovolně vzdává lesku, neboť poslední zásoby živin potřebuje na celkem obyčejné vidění. Čtyři antioxidanty - vitamín A, C, E a selen, vytvářejí v našich očích pevnost proti všemožným choroboplodným zárodkům. Kromě toho podporují i zrakovou ostrost. Čím tmavší je zelenina a salát, tím více vitamínu A obsahují. Ještě více vitamínu A obsahuje nadrobno pokrájená, podušená mrkev, obohacená rostlinným olejem. Rostlinný olej nás zásobuje i potřebným vitaminem E. Selen je obsažen v plném zrnu, vitamin C v čerstvém ovoci. Moderní oftalmologové radí, abyste navštívili očního lékaře raději v pondělí dopoledne než v pátek odpoledne, kdy jsou oči po celotýdenním stresu vyčerpané a bez zásob živin. Pokud někdo o víkendu zdravě žije a konzumuje přírodní stravu, přečte písmena na světelné tabuli u očního lékaře v pondělí dopoledne lépe a možná nebude potřebovat ani brýle. Při tělesném pohybu, jako je turistika, gymnastika, cyklistika a podobně, se načerpá do oka kyslík a oční koule bude pak bělejší.

Autor: Lenka Kostková