Mikrovlnná trouba neškodí, dokonce některým potravinám uchová více vitaminů

Mikrovlnná trouba. Jedni si bez ní nedovedou představit den a druzí ji raději nepoužijí, byť by to bylo rychlejší než jiné, zavedené postupy při úpravě jídel. Důvod je prostý, odpůrci tohoto vynálezu nevěří v její neškodnost a bojí se, že jídlo v ní upravované ztrácí vitaminy a naopak získává nebezpečné škodliviny. Jak to tedy je?

mikrovlnná trouba, zdraví, vitaminy

Mikrovlnka má opravdu špatnou pověst
Její paprsky prý zapříčiňují nemoci, člověk by proto neměl přitlačit nos na její sklo. A ještě to jídlo! Suché a bez živin vychází z přístroje, všechno je zamořené. Tak nějak se dají shrnout předsudky mikrovlnných skeptiků. Skutečnost je odlišná. Přes kovový kryt mikrovlnné trouby sotva proniká záření ven, o svůj nos si nikdo nemusí dělat starosti. Podobná situace je s živinami. Vysokofrekvenční vlny v zařízení jsou velmi vybíravé. Pracují tak, že uvedou molekuly vody k oscilacím, vitaminy samotné přímo neovlivňují. Přesto je zde rozdíl z nutričního hlediska - či jídlo přichází z mikrovlnné trouby, hrnce nebo trouby. Která z použitých metod nejlépe chrání cenné vitaminy, se ale nedá paušálně říct - protože všichni mají své vlastní preference. Každý vitamin je jako malý unikát. Některým dělá dobře, pokud je teplo a vlhko, pro jiné je to škodlivé.

Někdo to rád horké
U vitaminů citlivých na teplo, ke kterým kromě vitaminu C patří také důležitý pro mnoho metabolických procesů vitamin B1, je třeba skutečně v tradičním smyslu použít "šetrné" dušení. Jídlo by mělo být podle možnosti zahřáté málo a krátce. Pokud jde o tyto body, má mikrovlnná trouba v porovnání se sporákem a troubou dokonce i výhody. Tím, že mikrovlny pronikají pod povrch potraviny, a tam přivádějí molekuly vody k vibraci, ohřívají jídlo zevnitř. Oproti tomu v hrnci nebo v troubě musí teplo proniknout až zvenku dovnitř - a proto vyžaduje podstatně více času. Právě malé porce se proto v mikrovlnce dají šetrně ohřát, čím více vody obsahují, tím rychleji to jde, a tím déle se udržuje teplo. Kdo by však chtěl přijmout velmi mnoho vitamínů rozpustných v tucích - ke skupině patří mimo jiné vitaminy A a E - může svou zeleninovou polévku klidně chvíli vařit.  Mylný předsudek, že se jídlo při vaření "zabíjí" se často vůbec neshoduje. Vitaminy rozpustné v tucích, například, jsou někdy tak vázány v potravinách, že až vaření je pro tělo dělá dobře přístupnými. Tak může obsah živin téže potraviny kolísat, v závislosti na způsobu přípravy.

Nejlepší recept na přípravu - vše dělat jen jednou /smažit, péct, dusit, grilovat, vařit/
Například papriky obsahují velké množství vitaminu C, které se při vaření ztrácí. Naproti tomu vitamin A a další živiny, které jsou ukotveny v pevné struktuře lusků, může tělo správně zpracovat až v ratatouilli nebo pražené antipastě. Podobné je to s rajčaty. Čerstvé obsahují také vitamin C. Pokud je podusíme na rajčatový protlak, rozpadnou se buněčné struktury a uvolňuje se červený pigment lykopen - látka, která má snížit riziko různých typů rakoviny. Odborníci radí, že je třeba vytvořit stravu tak rozmanitou, jak je to možné. Tento záměr neplatí jen pro suroviny, ale i pro způsoby přípravy jídla. Na nich záleží, zda člověk dostane tak mnoho dobrých a tak málo špatných látek, jak je to možné. Pak se nikdo nemusí obávat silně grilovaného steaku s mnoha aromaty po pražení. Neboť problémem nejsou jedy, které snad vyrábíme při přípravě. Problémem je vždy dávka. Kdo by zásadně chtěl ve svém jídle dostat velmi mnoho vitaminů, může také dodržovat dvě pravidla: zaprvé, ve vodě rozpustné vitaminy, včetně vitaminu C a vitaminů skupiny B přecházejí při vaření postupně do vody. Pokud kapalinu slijeme, zmizí ve výlevce. Dušení v páře tomu může zabránit. Kromě toho by ovoce a zelenina měly přijít na stůl co nejčerstvější, protože během skladování ztrácejí vitaminy. Je třeba si uvědomit, že okamžitě po sklizni hlubokozmrazený špenát obsahuje dokonce více živin než špenát ze supermarketu.

Závěr
Mikrovlnná trouba by neměla chybět v žádné domácnosti, stejně jako gril, pánev, hrnec nebo vložka pro dušení v páře a salátová odstředivka. Neboť při každém způsobu přípravy zůstanou zachovány nebo jsou pro tělo dosažitelné jiné živiny.

Autor: Lenka Kostková