Ovesné vločky patří mezi obiloviny, kterých se můžeme najíst dosyta. Kromě toho, že zasytí a dokáží tak účinně předejít obezitě z nadbytku stravy, chrání i před spoustou civilizačních chorob. Jíst je můžeme ve sladké i slané úpravě. Příprava je snadná a rychlá. Ale když budete v časové tísni, můžete si připravit i vločky v instantní. To je potom již doslova minutová záležitost, přesto odborníci radí používat ovesné vločky raději bez této předpřípravy.
Výhody spojené s konzumací ovesných vloček
Výhod spojených s hubnutím či udržením si krásné postavy je nespočet. Za pocit sytosti odpovídá zastoupená vláknina, která navíc celkově prospívá trávicímu traktu. Pravidelnou konzumací ovesných vloček se tedy můžete vyhnout i nepříjemné zácpě a pocitu nafouknutého břicha. Ovesné vločky jednoznačně doporučují konzumovat i výživoví poradci. Jsou jednou z mála potravin, které mají charakter složeného sacharidu, který by měl tvořit podstatnou složku přijímané energie za den. Množství je samozřejmě zcela individuální, tedy závislé na pohlaví, váze, věku a zejména fyzické aktivitě.
Top potravina k snídani
Podívejte se společně s námi alespoň na některé hlavní výhody plynoucí z pravidelné konzumace ovesných vloček. Co se tedy stane, když si ovesné vločky dopřejete denně? Budete mít dostatek energie. Ovesné vločky patří mezi komplexní sacharidy, které energii uvolňují postupně. Jejich konzumací předejdete únavě, nedostatku energie a hladu. Díky tomu se vám budou běžné povinnosti během dne plnit lépe, snadněji a rychleji. Zajímavou studii v tomto směru provedli australští vědci ze Sydney. Účastníkům studie dávali konzumovat 38 různých potravin včetně ovesných vloček. Ti jim měli vždy po 15. minutách hlásit míru sytosti. Na základě této studie byly ovesné vločky označeny jako top potravina na snídani.
Zabráníte přejídání a vyhnete se zácpě
Ovesné vločky jsou bohatým zdrojem vlákniny, která má výbornou schopnost zasytit. Nezpůsobují výkyvy krevního cukru, které jsou spojeny s přejídáním a konzumací nezdravých jídel. Tak si můžete bez problémů udržet štíhlou linii. Obsažená vláknina zároveň pozitivně ovlivňuje činnost trávicího traktu, to znamená, že se zácpou se můžete rozloučit. Pravidelné vyprazdňování je také prevencí rakoviny tlustého střeva.
Podpoříte imunitu a snížíte cholesterol
U vlákniny ještě chvíli zůstaneme. Ovesné vločky obsahují beta glukan. Tento typ rozpustné vlákniny snižuje hladinu cholesterolu v krvi a také podporuje činnost imunitního systému. Potvrdila to studie italských vědců, podle nichž betaglukan bojuje proti virům, bakteriím i parazitům. Ve sto gramech ovesných vloček se nachází asi 5 g glukanu.
Vyhnete se cukrovce
Betaglukan také řídí hladinu krevního cukru, čili ovesné vločky mohou pomoci i diabetikům lépe kontrolovat glykémii a zabránit inzulínové rezistenci.
Podpoříte tvorbu a regeneraci svalové hmoty
Ovesné vločky jsou výborným zdrojem bílkovin. Ty jsou nezbytné pro tvorbu a obnovu svalové hmoty. Ve sto gramech ovsa se nachází až 17 gramů bílkovin. Zastoupeny jsou i důležité aminokyseliny, jako například tryptofan, isoleucin, leucin, lysin, methionin, tyrosin, valin, arginin, histidin a další.
Doplníte do těla vitaminy a minerály
V sto gramech ovsa se nachází 54 mg vápníku, 177 mg hořčíku, 523 mg fosforu, 429 mg draslíku, dále železo, zinek, měď i mangan. Všechny tyto minerály a stopové prvky jsou nezbytné pro správné fungování lidského organismu. Z vitaminů jsou zastoupeny ty ze skupiny B, včetně kyseliny listové.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.