Proč nám chybí vitaminy, přestože je pravidelně ve stravě tělu dodáváme?

Navštěvovat lékárnu za účelem koupě multivitaminových doplňků nemusíte, pokud denně sníte pět porcí ovoce a zeleniny. Na tom není nic složitého a počítat do pěti zvládnou i malé děti. Ale ono nestačí pět jakýchkoliv porcí. Někdy totiž sníme zeleniny a ovoce dokonce víc, ale přesto do těla doporučenou dávku vitaminů nedostaneme. Důvod je prostý, některé vitaminy si sami před jejich vstřebání zničíme!zdravá výživa, vitaminy, zdraví

Co zruší vitamin H

Účinky vitaminů dokáží zablokovat některé léky, hodně kofeinu, alkoholu, či dusičnanů. Jiné látky z potravin se zase umí dostat do trávicího traktu a vitaminy tam zruší. Přírodní antagonisté jsou například v syrovém vaječném žloutku, který obsahuje bílkovinu avidin. Ta brání vitaminu H, který patří ke skupině vitamínů B a je potřebný pro zdravou pleť, aby se vstřebal ze střeva. Ale nebojte se, na to, aby se to stalo, byste museli jíst syrová vejce pořádně dlouho a potrápily by vás vyrážky, vypadávání vlasů a také deprese.

Léky a vitaminy

Známý požírač vitaminu C i vitaminů skupiny B je acylpyrin, jak to přeháníte s projímadly, zkazíte si vstřebávání vitaminů A, D, E a K a ještě si můžete také snížit zásoby vitaminu B12. Antibiotika ničí střevní bakteriální mikroflóru a právě ona produkuje vitamin K a také některé vitaminy skupiny B. Hormonální antikoncepce narušuje účinek vitaminů skupiny B, konkrétně B2 riboflavinu, B6 pyridoxinu a B12 kobalaminu. Antikoncepce se nesnáší také s kyselinou listovou a estrogen, který obsahuje, ruší účinky vitaminu E.

Alkohol, kofein a černý čaj

Alkoholici dobrovolně přicházejí o thiamin a vitaminy skupiny B. Na ty útočí i příliš mnoho kofeinu, takže s kávou, černým čajem či kolovými nápoji raději opatrně. Zejména při výrobě uzenin se používají dusitany a dusičnany, známé éčka - 249, 250, 251 a 252 jsou ničiteli vitaminu C a E. K antagonistům patří také oxid uhelnatý, olovo, uhlovodíky, oxid dusičitý, siřičitý a další látky, které dýcháme z ovzduší a které znečišťují vodu a půdu. Pohlcují především vitamin C, A a E.

Neztrácejte zbytečně vitamin C

"Céčko" je asi nejpopulárnější vitamin. Vyskytuje se zejména v syrovém ovoci a zelenině, které je třeba pravidelně konzumovat po celý rok, v zimě a na jaře větší porce. Někdy po úpravě v kuchyni však nezůstane z vitaminy C fakticky nic. Nejvíce ho ničí teplo, vzdušný kyslík, vyluhování ve vodě, ale i světlo, nesprávné skladování a konzervování.

Vitamin E dlouho nevydrží

Teplo, vzdušný kyslík a dlouhodobé skladování, to vše ničí vitamin E, například rafinací olejů se ztrácí až sedmdesát procent. Proto raději používejte panenské, za studena lisované oleje.

Vařte a mrazte, ale správně

Tepelné zpracování zeleniny a ovoce omezte na minimum, vyhýbejte se ohřívání jídel. Po jednom klesne obsah vitaminu C asi o 75 procent, po dvou až o 90 procent. Zeleninu oloupejte a nakrájejte těsně před vařením, nestrouhajte ji zbytečně. Vařte ji ve větších kusech, vcelku, nejlépe v páře. Suroviny a potraviny obírá o vitaminy i nesprávné skladování. Pokud máte brambory ve sklepě s pokojovou teplotou, každý měsíc ztratí až 15 procent céčka. Některé druhy zeleniny je dobré zamrazit, musíte však dodržet správný postup, například předem je blanšírovat. Zamrazené vitaminy a jiné látky zůstanou uchovány tři měsíce až rok. Houby, měkké ovoce a listová zelenina nejsou ideální kandidáti na zmrazení. Důležité je i rozmrazování, jestliže je pomalé, stěny buněk se potrhají a může tak uniknout až polovina vitamínů. Lépe uděláte, pokud zmraženou zeleninu vložíte rovnou do vařící vody nebo na rozpálený tuk. Optimální teplota mrazničky je mínus 18 stupňů Celsia.

Autor: Martina Dvořáková