Proti únavě a vyčerpání pomáhají i obyčejné kroupy

Pocit vyčerpání a zvýšené únavy občas zažívá většina z nás. Běžně je to stav po prodělaných chorobách, ale i po návratu do práce z delší dovolené. Na vině bývá i stres a klimatické jevy. Než sáhnete po šálku kávy, přečtěte si o jiných možnostech, které vám mohou pomoci.

únavy, regenerace, bylinky, čaje

Bylinná kúra proti vyčerpaní
Kúra je vhodná při únavovém syndromu, vyčerpání, ale i při úbytku vitálních sil u starých lidí a po zánětlivých onemocněních.
Potřebujeme: Stejný díl natě jitrocele, řebříčku a kopřivy a pravý včelí med.
Jak na to: Polévkovou lžíci bylinné směsi zalijeme litrem vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Pijeme 3 x denně po 150 ml. Čaj mírně vychlazený osladíme medem, a to tak, že v 1. a 9. týdnu dáme do 150 ml čaje půl lžičky medu, v 2. a 8. týdnu 1 lžičku, v 3. a 7. týdnu 1,5 lžičky, ve 4 ., 5. a 6. týdnu sladíme dvěma čajovými lžičkami.

Regenerační směs
Bylinná směs je vhodná zejména pokud se po nemoci, zejména virovém onemocnění, stále cítíme malátní a unavení. Užíváme ji až do úpravy stavu.
Potřebujeme: 30g natě léčivý lékařského, 40g benediktu lékařského a 60g vřesu obecného.
Jak na to: Dvě vrchovaté polévkové lžíce směsi zalijeme 3 litrem vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Pak scedíme, můžeme osladit medem a dáme do termosky. Tuto dávku popíjíme v průběhu dne. Každý den si uděláme čerstvý nálev.

Posilující šťáva
Vynikající posilující a regenerační účinky má i čerstvá zeleninová šťáva. Pijeme denně alespoň 2-3dl.
Potřebujeme: základem je mrkev, do které můžeme odšťavnit i celer, petržel, červenou řepu a zelí. Každý den můžeme druhy zeleniny obměňovat - jen mrkev odšťavňujeme denně.

Koi koku - čínská polévka
Polévka z kapra a lopuchového kořene se doporučuje pro posílení vitality (tělesné i sexuální), ale zejména pro staré slabé lidi a lidi v rekonvalescenci po nemoci či operaci. Vhodná je i při onemocněních dýchacích cest, při anémii a výborná je i pro tvorbu mléka kojících matek.
Potřebujeme: Čerstvého kapra asi 1/2 kg, přibližně stejné množství kořene lopuchu (i více, ale část můžeme nahradit mrkví), polévkovou lžíci oleje, 3 šálky ječmenného misa (můžeme ho nahradit ječnými krupkami 1-2 šálky), hrst 10 min. vařených lístků čaje bancha (koupíme ho ve vybraných čajovnách, ale můžeme ho nahradit 1 šálkem sójové omáčky Tamari nebo jiným zeleným čajem), trochu nastrouhaného zázvorového kořene (nebo lžičku mletého zázvoru)
Jak na to: Z kapra vybereme pouze vnitřnosti, zejména žlučník, který se nesmí porušit. Celého i  hlavou, kostmi a šupinami nařežeme na 2,5 cm pruhy. Umytý kořen lopuchu nastrouháme nožem na hoblinky a osmahneme v hlubším hrnci na troše oleje asi 10-20 minut. Na opečený lopuch položíme rybu a zalijeme vodou tak, aby přesahovala ještě 5 cm. Přidáme do gázy zabalené čajové lístky. Na mírném ohni vaříme minimálně 2 hodiny - dokud se ryba nerozvaří (můžeme použít tlakový hrnec). Nakonec vyndáme sáček s čajem a vmícháme zázvorový kořen, kaši z misa nebo ječných krup. V případě kaše z ječných krup doporučujeme s ní zahustit jen porci, kterou jdeme právě jíst. Polévku lze konzumovat 5 dní. Po 10 denní přestávce si ji v případě potřeby můžeme udělat znovu.

Kroupová regenerační kúra
Tento prastarý recept našich babiček a prababiček má léčivý a regenerační účinek na játra a žlučník, ale i střeva a žaludek. Pomáhá napravovat i zvýšené jaterní hodnoty a celkově působí proti vyčerpání a únavě.
Potřebujeme: 3 až 1 kg ječných krup na každý den podle váhy jedince
Jak na to: Kúra má trvat 30 dní, po celou kúru musíme spotřebovat kilo krup za jeden den. Můžeme si je dát jako přílohu k masu či k zelenině, jako kaši, polévku nebo kroupové rizoto. Kroupy si namočíme vždy den předem a druhý den je vaříme přibližně hodinu. Podáváme je vždy teplé nebo ohřívané.

Posilující koktejl
Pokud si každé ráno připravíme následující výživný a posilující koktejl, během několika dní se zbavíme únavy a vyčerpání.
Potřebujeme: 3 dl pramenité vody, kvalitní zelený čaj, jeden větší červený grep (může být i žlutý, případně 2 pomeranče), 1 banán, trochu bobulového ovoce (rybíz, borůvky apod.) 1 polévkovou lžíci domácího medu, malou kávovou lžičku ovocného cukru, kávovou lžičku panenského olivovového oleje, 3 - 5 tabletek řasy chlorella nebo spiruliny (koupíte ji v prodejnách zdravé výživy nebo v lékárně).
Jak na to: Nejprve si připravíme čaj a po vychladnutí ho nalijeme do mixéru. Přidáme ostatní ingredience a pořádně umixujeme. Pijeme k snídani nebo v průběhu dopoledne po doušcích.

Mladý ječmen
V současnosti se hodně a zejména právem hovoří o blahodárných účincích zelených potravin. Šťáva z mladého zeleného ječmene v práškové formě má mnoho tělu prospěšných enzymů a živin, které dokáží zahnat i tu nejhorší únavu. Proto by neměla chybět v žádné domácnosti. Jedna dávka mladého ječmene nahradí větší porci čerstvého zeleninového salát nebo dvě porce brokolice. Mohou ji dlouhodobě užívat nejen dospělí, ale i děti.

Zelené řasy - prevence únavy
Sladkovodní zelené řasy chlorella a spirulina mají na organismus nejen detoxikační, ale i regenerační a omlazující účinky. Také obsahují mnoho tělu prospěšných živin, vitaminů, minerálů, mají antioxidační účinky a navíc, dokáží v trávicím traktu, zejména ve střevech vychytávat nebezpečné toxiny a vázat na sebe i těžké kovy. Pravidelným užíváním si navíc zajistíme čistá střeva a úpravu vylučování.

Posilující koupel
Při únavě pomůže i regenerační koupel, kterou absolvujme nejlépe večer před spaním.
Potřebujeme: Hrst směsi bylin z meduňky, třezalky, mateřídoušky a levandule.
Jak na to: V litru vody necháme krátce přejít varem byliny a po odstavení necháme louhovat ještě 10 minut. Připravíme si teplou koupel, vlijeme do ní scezený odvar a poležíme si v ní asi 20 minut. Pak se osprchujeme nejprve mírně teplou a postupně chladnější vodou. Po vysušení si hned lehneme do postele a přikryjeme se teplou dekou.

Autor: Martina Dvořáková