Enzymy jsou bílkoviny, které jsou přítomny ve všech živých organismech. Pro život jsou naprosto nezbytné a nanahraditelné. Regulují téměř všechny biochemické reakce těla.
Bez enzymů bychom nemohli myslet, dýchat nebo trávit
Pomáhají přijímat do krve živiny a držet buňky intaktní. Také jsou nepostradatelné v imunitním systému: Nechávají komunikaci mezi obrannými buňkami probíhat v regulované míře. Kromě toho podněcují obranné buňky a podporují tak tělu vlastní obranu v boji proti virům. Enzymy působí jako biokatalyzátory. Jejich práce však nemůže bezchybně probíhat bez koenzymů. Posledně pojmenované substance jsou minerály, vitamíny a proteiny. Přesto, že enzymy jsou v první řadě proteiny, potřebují aminokyseliny (proteinové stavební kameny) pro svoji normální funkci. Také hormony jsou hlavně proteiny a potřebují souhru s enzymy, aby regulovaly průběh tělesných procesů. Tyto komplexní proteinové struktury jsou vyráběny tělem.
Každá buňka těla produkuje nejrůznější enzymy
Podle funkce existují různé vzorce enzymů. Tak jsou například mezi jaterními takové, které jsou zodpovědné za látkovou výměnu léků a jiných jedů, nebo které mohou tyto léky a jiné jedy odbourávat. Slinivka břišní produkuje trávicí enzymy lipázu, trypsin a amylázu. Při poruše funkce slinivky břišní spojené s narušeným přijímáním živin v tenkém střevě, se předepisují enzymy, např. enzym papain získávaný z plodu papáji. Ten se používá také k obvazování ran a vředů, protože rozpouští odumřelé tkáně a sraženou krev. Tímto způsobem se redukují otoky a modřiny.
Enzymy přijímáme nejlépe s živou potravou
Nezahřátou biozeleninou a bioovocem, šťávy z travin, naklíčená zrna, obiloviny a luštěniny (např. slunečnicová jadérka, čočku nebo fazolky mungo) namočíme přes noc v čisté vodě s třetinou čajové lžičky himalájské krystalické soli. Necháme naklíčit v speciálním sklenici, několikrát denně propláchneme. Na cestách nás nejlépe zásobuje modrozelená řasa spirulina se svými asi 2000 enzymy. Důležité je také žvýkání, proto když je kaše z jídla tekutá, mohou se mnohé z biokatalyzátorů dostat do krve již sliznicí úst a plnit své úkoly. Americký biochemik a odborník na výživu Dr. Edward Howell vychází z toho, že každému jednotlivci je při narození dána jen omezená zásoba tělesných enzymů. Když jsme mladí, podporuje naši normální schopnost produkovat enzymy rychlý růst a zamezuje ve většině případů vážným onemocněním. Ale když stárneme,vyčerpávají se našemu tělu vlastní biokatalyzátory. Pokud tuto spotřebu nezastavíme zvýšeným přísunem enzymů ze živé potravy, budou naše trávicí a vylučovací schopnosti slábnout. To může vést k akutním zdravotním problémům, k obezitě a chronickým onemocněním. Čím rychleji spotřebujeme svou zásobu enzymů, tím kratší je náš život. Vařená nebo chemicky zpracovaná potrava, alkohol a léky odnímají tělu biokatalyzátory. Když našemu tělu dáváme vařenou stravu, je nejlepší sníst před jídlem půlku papáji. Účinek papáji jako enzymové terapie je vědecky potvrzen. Můžeme si vzít také enzymový koncentrát. Zde se hodí: prášek ze spiruliny, zeleného ječmene nebo prášek ze šťávy šetrně usušených čerstvých rostlinných produktů z kontrolovaného biologického zemědělství. Rozpusťte čajovou lžičku na enzymy bohatého prášku ve sklenici vody nebo neslazené šťávě z jablek či červené řepy a pijte tento nápoj půl hodiny před každým jídlem. Prášek ze spiruliny musí být rozmíchaný nejprve jako mouka s malým množstvím vody, protože se tak snadno nerozpouští. Můžeme jím však posypat také jako koncentrovanou proteinovou potravou všechna, ne příliš teplá, jídla.
Vedle vydatného požívání syrové potravy a přijímání enzymatických doplňků výživy
je vhodné od 30. roku života předcházet opotřebování slinivky ještě jinými opatřeními: Můžete dvakrát až třikrát denně tlakem prstů stimulovat akupresurní body pro problémy se slinivkou břišní. Tím podnítíte tělo k vlastní produkci enzymů. Body stlačujeme po stranách počínaje od základního kloubu palce na nohou prostředníčkem nebo ukazováčkem až k patě a pak dále nahoru po stranách na vnitřní straně lýtka až ke středu lýtka. Poslední bod pod kolenem třeme ukazováčkem v prohlubni. Navíc můžete zpracovat reflexní zóny obou chodidel pomocí palce. Protože játra, žlučník a žaludek jsou ve střídavé souhře se slinivkou břišní, bylo by smysluplné aktivovat také tyto orgány. Masírujte nejlépe celou střední oblast chodidel mezi patou a klenbou nohy.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.