Rej masek a masopust - ideální doba na hledání partnera

Masopust - tradice, která se opět vrací nejen do českých vesnic. Ale co o něm vlastně víme? Jak ho naši předkové prožívali a co bylo vlastně jeho účelem? Napadla vás někdy souvislost mezi masopustem a hledáním partnera?

masopust, karneval, rej masek, hledání partnera

Už jste letos absolvovali ples, maškarní bál, nebo karneval?
Minimálně si snad vaše děti užijí zábavu ve školce nebo ve škole na tradičním karnevalu v maskách. Ty ke masopustnímu období patří. Stejně jako i syté, ne právě nejzdravější jídla, které si i v minulosti lidé dopřáli. Před velikonočním půstem si udělali zásoby nejen tělesné, ale i jejich duše mohla vzpomínat na radost a zábavu během masopustu. Říká se, že i láska prochází žaludkem. Není se proto co divit, že masopust byl ideálním časem pro hledání si partnera. Vždyť v maskách, posílení dobrým jídlem, byli i ti nejstydlivější plní odvahy.

Z historie - masopustní svět naopak
V období mezi Třemi králi a Popeleční středou se v minulosti žilo naplno. Po vánočním půstu a držení morálky na uzdě bylo dovoleno snad vše. V zábavě, okázalé veselosti, i v uvolnění mravů. Bylo to období hledání partnera i hojného jídla. Vše bylo třeba stihnout rychle. Do Velikonoc, kdy bylo třeba opět uklidnit a kontrolovat tělesné požadavky. Masopust byly v minulosti časem přástek, zabíjaček, svateb, četných her, zábav, maškarád a muzikantských obchůzek. Encyklopedie lidové kultury popisuje období masopustu jako "svět naopak". Na vesnici se dodržoval zákaz prací, který umožňoval pouze zábavu, veselost, zpěv a tanec. "Vládu" v obci přebírali masopustníci. Jde o rituální zrušení společenského řádu a výsměch některých hodnostářů a povolání. Vše je dovoleno, a tak se ženy převlékly za muže, mladí za staré. Vše vážné se obrací na humor a satiru. Je to období, kdy je i tělu třeba dopřát nadmíru jídla a pití. Neboť, kdo se nenají během masopustu, bude hladovět po celý rok. A kdo by chtěl zůstat hladový? Tak si raději dopřál mastná, masitá jídla, slaninu a klobásu. Jedli se smažené koblihy, fanky. Tyto koblihy mají zároveň funkci obřadního pečiva. Věří se, že bohatství jídel a pohostinnost přinesou v následujícím hospodářském roce prosperitu. K zajištění plodnosti se zase jedla vajíčka a vaječné pokrmy. Masopust byl ideálním obdobím pro přejídání. Práce  na statku nebylo téměř žádné, ale ve spíži bylo ještě dostatek zásob. Navíc prasátka už byla akorát vykrmená a tak období zabíječek obohatilo kuchyni o jitrnice, klobásy, slaninu, huspeninu a maso všeho druhu. Tělo si užívalo nadbytek kalorií, mysl se zásobila zážitky i požitky. Neboť zanedlouho přišla Popeleční středa a po ní 40-denní půst. Rytmus života se po ní najednou změnil. Z jídelníčku vymizela kalorická jídla a z vesnice zábava a radost.

Autor: Martina Dvořáková