Skořice patří v Evropě mezi dary, které přivezly cestovatelé a objevitelé z Orientu. Pochází z Číny, a proto není divu, že ji hojně využívá tradiční čínská medicína. Ale ani české kuchyni není toto vynikající a aromatické koření cizí. Proč ji tedy více nevyužít!
Skořicovník čínský a cejlonský
Skořice roste v podobě malého stromu a nachází se nejčastěji v celé jižní Asii a na Středním východě. Je to kůra v tyčinkách nebo prášků které lidé používají pro množství důvodů.
I vědce fascinují účinky skořice
Vědci ve skořici neustále nacházejí další účinné látky. V tradiční čínské medicíně se používá skořice na prohřátí organismu. Skořice například podporuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení. Zažívací trakt zahřívá a stimuluje, uklidňuje koliky, nevolnosti a nadýmání. Vzhledem k dezinfekčním a antibiotickým účinkem se využívá i jako prostředek proti nachlazení, kašli a chřipce.
Skořice nejen pro ženy
Příznivě působí i u žen, kterým zmírňuje menstruaci, ale i přechodové problémy. Skořice je výborné afrodiziakum. Pomáhá i při cukrovce. Snižuje hladinu krevního cukru u diabetiků typu 2 až o 29% a hladinu cholesterolu až o 26%. Doporučuje se osobám s poruchou glukózové tolerance, ale i osobám s nadváhou při redukci tělesné hmotnosti.
Formy výživového doplňku
Terapeutické využití
Jak se užívá?
Důležité upozornění!
Skořice však může vyvolat i nepříznivé účinky na zdraví. Na vině je látka kumarin, toxická pro játra a ledviny. Pozor by si měli dávat zejména lidé s jaterními problémy. Přestože se kdysi kumarin předepisoval v izolované formě jako lék při určitých onemocněních, u některých pacientů došlo k nežádoucím účinkům, které prokázaly škodlivost této látky! Pozor též na alergické reakce u tohoto silně aromatického koření!
Nepřehánějte to s množstvím
Máme dva hlavní typy skořice - čínskou (cassia) a cejlonskou (ze Srí Lanky). Skořice cassia obsahuje však mnohem více kumarinu, než skořice ceylonská (pravá). Nedoporučuje se použít ani celou lžičku této skořice. Bezpečnější je použít skořici ceylonskou, která také obsahuje kumarin, ale v menším množství. Je světlejší a má jemnější aroma.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.