Skořice nepatří jen na koláče, ale hodí se i jako podpůrný prostředek léčby

Skořice patří v Evropě mezi dary, které přivezly cestovatelé a objevitelé z Orientu. Pochází z Číny, a proto není divu, že ji hojně využívá tradiční čínská medicína. Ale ani české kuchyni není toto vynikající a aromatické koření cizí. Proč ji tedy více nevyužít!

skořice, skořicovník, koření, hubnutí, diabetes, cukrovka, cholesterol

Skořicovník čínský a cejlonský
Skořice roste v podobě malého stromu a nachází se nejčastěji v celé jižní Asii a na Středním východě. Je to kůra v tyčinkách nebo prášků které lidé používají pro množství důvodů.

I vědce fascinují účinky skořice
Vědci ve skořici  neustále nacházejí další účinné látky. V tradiční čínské medicíně se používá skořice na prohřátí organismu. Skořice například podporuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení. Zažívací trakt zahřívá a stimuluje, uklidňuje koliky, nevolnosti a nadýmání. Vzhledem k dezinfekčním a antibiotickým účinkem se využívá i jako prostředek proti nachlazení, kašli a chřipce.

Skořice nejen pro ženy
Příznivě působí i u žen, kterým zmírňuje menstruaci, ale i přechodové problémy. Skořice je výborné afrodiziakum. Pomáhá i při cukrovce. Snižuje hladinu krevního cukru u diabetiků typu 2 až o 29% a hladinu cholesterolu až o 26%. Doporučuje se osobám s poruchou glukózové tolerance, ale i osobám s nadváhou při redukci tělesné hmotnosti.

Formy výživového doplňku

  • Mletý skořicový prášek - má výhodu v tom, že koncentrace éterických olejů, které by mohly být dráždivé, je jejich rozkladem a odpařováním po umletí částečně snížena.
  • Skořicový svitek - před použitím je třeba umlít 
  • Skořicové kapsle


Terapeutické využití

  • podpůrná léčba cukrovky
  • prevence a podpůrná léčba hypecholesterolémie a zvýšené hladiny triglyceridů (krevní tuky)
  • prevence a podpůrná léčba aterosklerózy
  • podpůrná léčba peptických vředů žaludku
  • podpůrná léčba kandidózy, revmatoidní artritidy
  • podpora prokrvení končetin

 

Jak se užívá?

  • Mletá skořice - terapeutické dávky - přidávejte si 1/3 čajové lžičky k jídlu 1-2 krát denně.
  • Pokud budete užívat mletou skořici, dávky čaje třeba přiměřeně snížit.
  • Užíváte-li skořici pouze v rámci prevence, denní dávky mohou být menší a sporadické.
  • Skořicový čaj má terapeutické dávky. Jednu lžičku mleté skořice zalijte do konvice litrem vroucí vody a nechte při pokojové teplotě vychladnout. Pak vzniklý sliz přeceďte nebo jinak oddělte slitím čaje. Můžete osladit 1 až 2 čajovými lžičkami medu, přidat trochu citronové šťávy (ani jedno není nezbytné) a zakrytý čaj vložte do chladničky. Vypijte 1 šálek 2krát denně. Po dvou až třech týdnech můžete denní dávku snížit. Pokud pijete skořicový čaj pouze v rámci prevence, denní dávky mohou být menší a sporadické. Tento čaj mohou pít i lidé s cukrovkou 1. typu, kteří užívají syntetický inzulín, ale dávkování musí být postupné: první týden užívat pouze 1 šálek čaje denně a každý další týden zvyšovat denní dávku o 1 šálek až do dosažení 3-4 šálků za den.

 

Důležité upozornění!
Skořice však může vyvolat i nepříznivé účinky na zdraví. Na vině je látka kumarin, toxická pro játra a ledviny. Pozor by si měli dávat zejména lidé s jaterními problémy. Přestože se kdysi kumarin předepisoval v izolované formě jako lék při určitých onemocněních, u některých pacientů došlo k nežádoucím účinkům, které prokázaly škodlivost této látky! Pozor též na alergické reakce u tohoto silně aromatického koření!

Nepřehánějte to s množstvím
Máme dva hlavní typy skořice - čínskou (cassia) a cejlonskou (ze Srí Lanky). Skořice cassia obsahuje však mnohem více kumarinu, než skořice ceylonská (pravá). Nedoporučuje se použít ani celou lžičku této skořice. Bezpečnější je použít skořici ceylonskou, která také obsahuje kumarin, ale v menším množství. Je světlejší a má jemnější aroma.

Autor: Martina Dvořáková