Trnky a jejich příznivé účinky na zdraví a stav pleti

Trnky byly svými zdravotními benefity známé již v antice, kdy je tehdejší lékaři používali proti průjmům. Dnes jsou v našich končinách hojně rozšířené, mají rády okraje lesů a křovinaté pahorky. Lidově se nazývají i trpké švestky. Vypudí z těla všechny "neduhy".

trnky, přírodní léčba, kosmetika, čaj

Základní informace
Trnka obecná (Prunus Spinosa L.) je trnitý, hustý keř, který dorůstá do výšky 1-3 metry. Její plody jsou malé, kulaté, tmavě modré barvy a mají trpkou až kyselou chuť. Kvete v březnu, dubnu a květnu bílými květy. Je příbuznou švestek a mirabel, proto se někdy přezdívá také "trpká" švestka ".

Sběr a sušení
Nejvhodnější čas na sběr trnek je v září a říjnu, ideálně po prvních mrazech, po kterých jsou plody sladší a měkčí. Pak trnky můžete dát sušit, nejlépe, pokud je  vzdušně rozložíte, aby se nezapařily, nebo z čerstvých trnek uděláte džem nebo sirup. Výhodou trnek je, že vydrží stát několik dní bez větších ztrát na kvalitě. V dubnu a květnu se sbírají i květy, z nichž se dá připravit čaj na pročištění krve.

Účinné látky
Trnky obsahují velké množství vitaminu C, dále vitaminy A, E, minerální látky, flavonoidy a velké množství tříslovin, díky čemuž mají typickou trpkou chuť. Dále se zde nachází vláknina, sacharidy, kyanogenní glykosid amygdalin, pektin a organické kyseliny, včetně kyseliny askorbové.

Účinky na zdraví

  • Stahující prostředek proti žaludečním potížím, onemocněním močového měchýře a močových cest,
  • pomáhají při průjmech,
  • podporují vylučování žluči,
  • působí protizánětlivě, detoxikačně a ochraňují buňky před volnými radikály,
  • silné močopudné účinky, odvodňují,
  • podporují imunitní systém,
  • vyživují a zvláčňují pokožku,
  • upravují krevní tlak - prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění,
  • normalizují hladinu cukru v krvi - prevence vzniku diabetu.

Pozor!
Zvýšené terapeutické dávky plodů mohou být příčinou hydrolýzy amygdalinu na kyanovodík, což může vést k přiotrávení organismu.


Tipy na vnitřní využití
Čaj - ingredience: čtvrt kila čerstvých nebo sušených trnek, voda, med.
Postup: Trnky vařte ve vroucí vodě asi 5 minut a následně hotový čaj oslaďte medem. K vaření můžete přidat i sušené listy trnky. Čaj je vhodné při zdravotních potížích popíjet dvakrát za den.
Kompot s hřebíčkem a skořicí - ingredience: 1 kg čerstvých trnek, 1 kg cukru (můžete použít i zdravější verzi sladidla, například třtinový cukr nebo stévii), 1/2 l vody, 5 kusů skořice, hrst hřebíčku.
Postup: Trnky povařte asi 3 minuty, sceďte a nasypte do sklenic. Z cukru, vody, skořice a hřebíčku udělejte sirup a nalijte ho do sklenic. Sterilizujte při teplotě 85 ° C po dobu 20 minut.

Zvláčňující pleťová maska ​​z trnek
Ingredience: 3 rozmačkané trnky, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžička tekutého medu.
Postup: Všechny ingredience smícháme dohromady a vzniklou pastu naneseme na obličej a dekolt. Necháme 20 minut účinkovat a pak smyjeme teplou vodou.

Autor: Martina Dvořáková