Vařená vejce snižují riziko rakoviny a zánětů v těle

Vejce jsou velmi zdravá potravina. Neprávem byla osočována z toho, že zvyšují cholesterol. Naopak, vejce ho pomáhají dokonce snižovat. Obsahují totiž lecitin, který hladinu špatného cholesterolu snižuje. Jen je třeba vědět, jak správně vejce konzumovat.

vejce, vařená vejce, vitaminy, minerály, zdraví, rakovina

Nejlepší jsou vařené vejce
Vejce jsou obecně bohatá na bílkoviny, vitaminy D, A, B a minerální soli jako fosfor, železo, vápník a síru. A jsou v nich zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny, které si náš organizmus nedokáže produkovat sám. Vaječný žloutek obsahuje pigment karotenoid a shromažďuje se v oční tkáni. Tam působí jako antioxidand a potlačuje stárnutí a stejně zlepšuje i zrak, protože je prevencí proti onemocněním lidí ve starším věku, které mohou vést až k slepotě. Aby však měly všechny tyto vlastnosti a účinky na naše tělo, musíme se naučit jak vejce zpracovat a s jakými potravinami je nejlépe jíst. Nejlepší varianta jsou vařená vejce, která náš žaludek dokáže zpracovat za méně než 2 hodiny.

Nejlépe v kombinaci ze syrovou zeleninou
Nové vědecké studie potvrdily, že 2-3 vařená vejce, které sníte v kombinaci se zeleninovým salátem ze syrové zeleniny, zvyšují zmiňovaný karotenoid až 9-krát. A v takovém množství nejenže chráníte a ozdravíte vaše oči, ale snižujete i zánět v těle, a tedy i riziko vzniku některých forem rakoviny a chronických onemocnění. V podstatě, čím více vařených vajec sníte se syrovou zeleninou, tím více živin se k vám dostává. Ze syrové zeleniny jde především o takovou, která je stejně bohatá na karotenoidy jako vejce. Proto vybírejte spíše tmavě zelenou, červenou, fialovou, oranžovou nebo modrou barvu syrové zeleniny. A stejně se doporučuje přidat do salátu i olivový olej, který urychluje vstřebávání karotenoidů.

Nejúčinnější recept na zeleninový salát s vařenými vejci
Potřebujete zmíněná 2-3 uvařená vejce, rajčata, strouhanou mrkev, baby špenát, římský salát, goji bobule. A samozřejmě špetka olivového oleje a octu balzamica. V této kombinaci máte přísun karotenoidů zaručen.

Autor: Martina Dvořáková