Vitamin C najdete nejen v tabletách z lékárny, ale také v přirozené stravě

O důležitosti vitaminu C nemůže být pochyb. Jedná se o jeden z nejdůležitějších vitaminů. V našem těle funguje jako antioxidant, tedy účinný likvidátor volných radikálů, které napadají zdravé buňky. Antioxidanty podle nejnovějších výzkumů dokáží výrazně snížit riziko onemocnění. Vitamin C můžeme koupit v každé lékárně, ale ideální je, přijímat ho přirozenou stravou. Tento vitamin se nedá předávkovat, ale nadměrný příjem ve formě tablet nepřinese i nadměrný účinek. Přebytečné množství odejde z těla jako exkrement.

vitaminy, vitamin C, zelenina, kysané zelí, antioxidanty, imunita, nemoci

O vitaminu C v kostce
Vitamin C provádí v lidském těle množství funkcí. Je ochráncem imunitního systému, zpomaluje stárnutí, urychluje hojení ran, chrání před kardiovaskulárními onemocněními, zlepšuje vstřebávání železa, je důležitý pro správnou srážlivost krve atd. Céčko patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě, které si naše tělo neumí uložit do zásoby a také přebytek tohoto vitamínu je vyloučen močí. Denní doporučená dávka se pohybuje v rozmezí 80-120 mg za den a v rámci potřeby roste (infekční onemocnění, stres, fyzická zátěž apod.). Proto je nezbytné dávky vitaminu C dennodenně doplňovat.

Zdroje vitamínu C v zimě
V létě máme přirozených zdrojů vitaminu C dostatek, v zimě to tak lehké není. Přesto je z čeho vybírat. Zde je několik příkladů.

Kysané zelí
Výborným zdrojem vitaminu C v zimě je kysané zelí. Díky bakteriím mléčného kvašení ho obsahuje více než tato čerstvá zelenina. Pravidelnou konzumací kyselého zelí tedy můžeme posílit imunitní systém, organismus detoxikovat a bojovat proti stresu (vitamin B9, B12). Zastoupený je i vitamin K, který je důležitý pro správnou srážlivost krve. V zelí nechybí ani minerály a stopové prvky: draslík, vápník, železo, fosfor, zinek, hořčík a síra.

Kiwi
Ačkoli mnozí odborníci doporučují konzumovat hlavně ovoce a zeleninu z našich zeměpisných šířek, na zpestření jídelníčku a doplnění živin lze využít i exotičtější ovoce. Kiwi je výborné kvůli obsahu vitaminu C, protože v sto gramech se nachází až 300 mg "céčka". Tedy z tohoto hlediska je na tom výrazně lépe než pomeranče (59 mg / 100 g) nebo citrony (51 mg / 100 g).

Brokolice
Ve sto gramech brokolice se nachází cca 90 mg vitaminu C. Nicméně je potřeba si dát pozor na šetrnou přípravu, protože vlivem vyšších teplot se jeho obsah snižuje. Z tohoto důvodu se doporučuje příprava v páře. Kromě vitaminu C je brokolice bohatá na foláty, vlákninu, draslík, hořčík, betakaroten a další látky. Ne nadarmo se jí říká královna mezi zeleninou.

Řeřicha
Řeřichu můžete během zimy pěstovat na okenním parapetu a přidávat ji do salátů či jen tak na chléb. Ve sto gramech řeřichy se nachází 69 mg vitaminu C, tedy více než v pomerančích. Navíc je v ní bohatě zastoupen vitamín K, magnézium, mangan, draslík atd.

Další vhodné zdroje
Mezi významné zdroje vitamin C patří i šipky (600 mg / 100 g), paprika (130 mg / 100g), papája (60 mg / 100 g), rakytník, mango, květák a chřest. Ale také brambory, protože si tento vitamin při správném uskladnění uchovávají po celou zimu.

Autor: Martina Dvořáková