Jód

V organismu se nachází asi 20 až 50 mg jódu, z toho 20 až 25% je ve štítné žláze, která řídí růst dětí, reprodukci, funkci nervů a svalů, štěpení bílkovin a tuků, růst nehtů a vlasů a využití kyslíku v každé tělesné buňce . Jód je v těle uložen především ve štítné žláze, která si ho vybírá z krve. Při nedostatku jódu v potravě se štítná žláza zvětšuje a vzniká struma nebo vole.

Funkce v organismu:
- Nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy
- Podílí se na tvorbě hormonů štítné žlázy (tyroxin, dijódtyrozín), které řídí látkovou výměnu ve všech tělesných buňkách

Přesto, že lidské tělo potřebuje jen nepatrné množství jódu, je tak důležitý, že se zavedlo jeho přidávání do soli. Zavedení jodované soli eliminovalo závažnou formu mentální retardace - kretenizmus. I když je význam tohoto prvku dostatečně známá, jeho nedostatkem trpí asi 1,6 miliardy lidí, především v rozvojových zemích.

Příznaky nedostatku:
zvětšení štítné žlázy - struma, nedostatek hormonů štítné žlázy (hypotyreóza), která se projevuje únavou, suchou pokožkou, chraplavý hlasem, snižováním mentálních schopností, nedostatek jódu způsobuje i poruchy mentálního vývoje dětí

Příznaky nadbytku:
riziko předávkování je nízké - vzniká při dávce 30 - krát větší než je doporučená dávka, způsobuje afty, otoky slinných žláz, kožní vyrážky, bolesti hlavy, zvracení, průjem

Zdroje:
mořské ryby (např. treska, mořská štika, makrela, tuňák, sardinky), jodovaná mořská a kamenná sůl, mořské řasy, mléko a mléčné výrobky, vejce, zelenina, luštěniny, višně, třešně, citron, čokoláda 

Autor: Martina Dvořáková