Jak moderní život ničí zuby? Pozor na čaje i oční kapky! Možná chodíme k zubaři častěji než naši prapředci. Ale dnes ohrožuje lidský chrup množství věcí, které před staletími neznali.Chrup ohrožuje i popíjení ovocných čajů.
Ovocné čaje: Podle studie odborníků z univerzity v Bristolu mohou být ochucené čaje až třikrát nebezpečnější pro zuby než například pomerančový džus. Mnohé z těchto čajů jsou totiž příliš kyselé a ničí tak zubní sklovinu. Nejhorší jsou čaje s citrónem nebo černým rybízem.
Jak omezit riziko? Dejte přednost černým nebo zeleným čajem. Sloučeniny v černém čaji pomáhají bojovat s baktériemi, které způsobují nebezpečný plak. Pití jednoho či více šálků zeleného čaje snižuje riziko zánětu dutin. Obsahuje i antioxidanty, které pomáhají zastavit vznik nebezpečných kyselin v ústech.
Výživné tyčinky: I když se zaměříte na vybrané druhy tyčinek, které jsou podle obsahu a složení zdravé, protože obsahují ovoce, zrna či ořechy, můžete i při občasné konzumaci své zuby ohrozit.
Jak omezit riziko? Abyste svým zubům ublížili co nejméně, jezte je jen na svačinu, po jejím snědení si vypláchněte ústa.
Oční kapky: I když se to prý zdá nepravděpodobné, i tento produkt může způsobovat tvorbu nebezpečného plaku, který podporuje kazivost zubů. Kapky patří do skupiny přípravků, které způsobují suchost v ústech, což znamená, že omezují přirozenou produkci slin, přičemž tyto působí jako bariéra, která chrání zuby před vlivem nebezpečných kyselin.
Jak omezit riziko: Odborníci doporučují žvýkat žvýkačky či pastilky, které pomáhají podporovat produkci slin.
Plavání: Studie mezi 500 plavci zjistila, že u takřka 66 %z nich došlo k poškození chrupu chlorem. Chlor má vliv na pH vody, dělá ji kyselejší, takže může při delším pobytu ve vodě dojít k erozi zubů. Výsledkem může být jejich zežloutnutí.
Jak omezit riziko: Při plavání se snažte co nejvíce zabránit kontaktu úst s vodou a ani si krátce po opuštění bazénu nečistěte zuby.
Bělení zubů: Vědci zjistili, že některé domácí bělící sady mohou vážně narušit strukturu zubů. Některé nástavce, do kterých se vkládá bělidlo a které pak působí na zuby a bílí jejich, jsou špatně sestaveny a bělidlo tak může unikat a ohrožovat dásně.
Jak omezit riziko: Pokud skutečně chcete podstoupit bělení zubů, učiňte tak raději u odborného zubaře, který si bělicí prostředek většinou sám vyrábí a riziko ohrožení je tak mnohem menší.
Bílé víno: Podle mnohých je červené víno pro zuby mnohem nebezpečnější než bílé. Opak je však pravdou. Bílá vína bývají kyselejší a jsou proto i větším rizikem pro zubní sklovinu.
Jak omezit riziko: Pokud patříte mezi milovníky bílého vína, pijte ho raději jen k jídlu, případně si občas mezi pitím dejte tvrdý sýr, který pomáhá neutralizovat nebezpečné kyseliny. Totéž platí i o obyčejné vodě.
Salátový dresink: Mnoho z nich obsahuje malé množství octa, který i při občasné konzumaci může způsobovat erozi zubů.
Jak omezit riziko: Místo dresinků si dejte raději majonézu nebo olivový olej. Pro minimalizaci účinků použijte po jídle ústní vodu s fluoridem.
Sportovní drinky: Tyto nápoje jsou založeny většinou na tom, aby nahradily ztrátu soli a energie během cvičení, často jsou však také plné cukru a kyselin. Jak dokázala jedna ze studií na univerzitě v Birminghamu nápoje pro sportovce jsou až 30 krát více korozivní než voda.
Jak omezit riziko: Místo těchto nápojů pijte raději vodu.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.